“Tänu Jumalale immigratsiooni eest!”

Rootsi ettevõtted näevad, et mitmekesisus pole lihtsalt sõnakõlks, vaid nad võtavad ette reaalseid samme, et edu saavutada. Ehitusettevõte Skanska on võtnud ette ambitsioonika eesmärgi olla aastal 2020 kõigil turgudel eeskujuks mitmekesisuse ja kaasatuse teemal, mis on eriti suur väljakutse arvestades ettevõtte töövaldkonda. Swedbanki kohtumiselt pärineb soovitus kasutada koosolekutel veebirakendust, mis mõõdab seda, kes koosolekutel rohkem sõna saavad, mehed või naised. Siit ka vihje Eesti arendajatele, et panustada ka selliste äppide loomisse, mis aitavad kaasa võrdõiguslikkuse edendamisele.

Scandic Hotels oskas rääkida mitmeid edulugusid oma erineva rahvuse taustaga hotellijuhtidest, kes on muutnud oma erinevuse ärieduks. Näiteks üks Sri Lankast pärit hotellijuht on nii edukas, et juhib tavapärase ühe asemel nüüd kolme hotelli. Samuti saime teada, miks Scandic hotell avas vastuvõtu kõrval minipoe: nimelt näitasid uuringud, et üksi reisivad naised eelistavad hotelli asemel peatuda sõprade juures, sest ei taha hotelli restoranis üksi õhtust süüa (sest see on sotsiaalselt ebamugav). Pärast hotellipoe avamist, kust kõik saavad endale 24/7 hotellituppa süüa ja juua või ka mahaunenud hambapastat osta, suurenes naiste poolt broneeritavate hotellitubade arv märkimisväärselt. Scandicult on ka häid näiteid ligipääsetavuse osas.

Pagulaste ja sisserändajate tööhõive suurendamisega tegelevad Rootsis ka mitmed mitmekesisuse kokkuleppega liitunud ettevõtted. Swedbank oli uhke, et Stockholmi regioonis peegeldab nende töötajaskond piirkonna rahvuselist koosseisu. Skanskal on mitmeid eriprojekte, kuidas sisserändajaid tööle aidata. Suurim probleem on keeleküsimus, on mõningaid töökohti, kuhu ei taheta lubada rootsi keelt mitteoskavaid inimesi, isegi kui nad on valmis keelt õppima asuma.

Õppeviisidil käinud Eesti ettevõtete esindajad hindasid saadud kogemusi ja võimalust Rootsi ja Soome kolleegidega suhelda ning kogemusi jagada ning arvasid, et selliseid õppereise võiks regulaarselt korraldada.

Kari Käsper

Lisamaterjalid (inglise keeles):

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#mitmekesisus
Ostukorv