Ülevaade õppevisiidist Taani

Eesti mitmekesisuse kokkuleppe liikmed ja maakondlike arenduskeskuste ettevõtluskonsultandid viibisid 27. – 29. aprillil 2015.a. õppevisiidil Odenses ja Kopenhaagenis, et ammutada infot ja ideid, kuidas Taanis mitmekesisuse edendamisega tegeletakse. Etteruttavalt olgu öeldud, et täitsa tublisti tegelevad, kuid oluliseks erinevuseks võrreldes Eestiga on asjaolu, et paljuski veavad teemat Taani ühiskonnas omavalitsused ning peamine fookus on nii kokkulepetel kui ettevõtetel rahvusvähemuste valdkonnal. Eesti kokkuleppe liikmetegevuste koordinaator Kelly Grossthal pani visiidil nähtu ja kogetu ülevaatlikult kirja.

Odense linnavalitsuse töö –  ja sotsiaalosakond

Odense linnas elab ligi 200 000 elanikku ja peamiselt töötavad inimesed teenindussektoris. Linn on tuntud suurte konverentside ja messide toimumispaigana, kuid omajagu inimesi meelitab linna külastama ka asjaolu, et just selles linnas sündis kirjanik Hans Christian Andersen. Kuna Odenses on suurem töötus, kui Taanis keskmiselt, on linnavalitsus eriti keskendunud uute töökohtade loomisele ja tipptalentide ligimeelitamisele. Selleks on linnal eraldi turunduskampaania koos toetavate teenustega. Näiteks korraldatakse mujalt tööle tulnud tippspetsialistide abikaasadele ühisüritusi, aidatakse neil vajadusel leida sobiv töö ning abi pakutakse ka muude toimetuste juures.

Soovist olla atraktiivne koht ettevõtluseks on kantud ka Odense linna poolt algatatud mitmekesisuse kokkuleppe initsiatiiv. Kui üldiselt on Euroopas selliseid kokkuleppeid initsieerinud kolmas sektor või ettevõtted ise, siis Odenses kutsus huvitatud ettevõtted kokku linnavalitsus. Kokkuleppel on hetkel 75 liiget, milles töötab kokku 40 000 inimest, seega suurem osa Odense tööealistest elanikest. Samuti on linnal oma mitmekesisuse strateegia, mille täitmise eest vastutab üks abilinnapeadest.

Odense konverentsi – ja spordikeskus ning ehitusettevõte Kieler

Koos mitmekesisuse kokkuleppe tegemisi koordineerivate ametnikega külastasime ka kahte leppega liitunud ettevõtet. Ehitusettevõte Kieler töötajaskond tuleb üle Euroopa erinevatest maadest, kuid samas pakutakse läbi koostööprogrammi linnaga tööd ka kohalikele pikaajalistele töötutele. Meie meele tegi siiski veidi mõruks ettevõtte töödejuht, kes mitmekesise töökollektiivi üle silmnähtavalt uhkena lubas meid kokku viia meie kaasmaalasega. Töökas ehitaja pärines aga hoopiski Tšehhist.

Odense konverentsi – ja spordikeskuses, mis on samuti mitmekesisuse kokkuleppe liige, tutvusime aga taanlaste otsekohese poolega. Meid vastu võtnud härra teatas, et tema ja ettevõtte jaoks on mitmekesisus tõesti oluline, kuna ideaalis palkaks nad üldse ainult välismaalasi. Nimelt ei pidavat viimased eriti haigestuma, kohvipause pidama ja töö saab ka kiiremini tehtud. Meie imestunud silmade peale lisas võõrustaja kiirelt, et palka makstakse kõigile siiski ühtemoodi ja mingit diskrimineerimist selles valdkonnas pole.

Taani mitmekesisuse kokkulepe

Kopenhaagenis külastasime üle-Taanilist mitmekesisuse kokkulepet koordineerivat organisatsiooni Nydansker, mille kutsusid ellu 1998. aastal 10 personalijuhti. Organisatsiooni peamiseks eesmärgiks on edendada sisserännanute võimalusi nii Taani tööturul kui ühiskonnas laiemalt.  Samas ei osaleta laiemas immigratsioonidebatis, vaid keskendutakse neile rahvusvähemustele, kes täna juba reaalselt Taanis elavad ja töötavad. Taanis on tugevalt juurdunud põhimõte, et igaüks peab panustama, mis tähendab sisuliselt, et iga tööealine elanik peab töötama. Sellise põhimõtte järgmine pole aga mitte Taani päritolu inimestele alati aga kõige kergem, ikka on tööturul immigrantide teemal eelarvamusi ning samuti raskendab sobiva töökoha leidmist vähene sotsiaalne kapital.

Taani mitmekesisuse kokkuleppe kogemus on samas, et mitmekesisuse teemat saab kõige paremini edendada läbi positiivsete lugude ja kasumliku poole tutvustamise, nii ei tegelegi nad üldse diskrimineerimisvaldkonnaga. „Diversity is not a probleem, it is a solution,“ teatab meile organisatsiooni juht Torben Møller Hansen. Endise rokkarina teab Torben hästi, et ilma paeluva esinemiseta tähelepanu ei saa ning seetõttu pühendavad Nydanskeri töötajad palju aega ja inimressurssi tööle meediaga. Samuti on neile oluliseks koostööpartneriteks kohalikud omavalitsused, kes on mitmekesisuse edendamise teema Taanis hästi omaks võtnud.

Møller-Hansen rõhutas, et iga organisatsiooni ja ettevõtte alustalaks on kokkuhoidev organisatsioonikultuur ja rahaline stabiilsus ning nende mõlema nimel tuleb iga päev tööd teha. Kes seda ei mõista, ei saa tema meelest ka kunagi edukat organisatsiooni juhtida ega mitmekesisuse teemat edendada. Oma juhtimispõhimõtteid veelgi avades teatab  Torben Møller-Hansen meile, et  peab igat oma töötajat pereliikmeks. Pereliikmeid aga ei vallandata ning probleemide korral abistatakse üksteist. Abistamine tähendab selles organisatsioonis aga isegi seda, et rahaliselt keerulisel perioodil laenasid kõik töötajad organisatsioonile oma isiklikest pensionifondidest. Mõne kuu pärast maksis Nydansker töötajatele usalduslaenu tagasi. Olime lummatud, kuigi raske on öelda, kas haaravast isiksusest või oodist inimlikkusele töökeskkonnas.

Kopenhaageni linnavalitsus ja mitmekesisuse kokkulepe

Kopenhaageni linnavalitsus tutvustas meile oma mitmekesisuse strateegiat, mis keskendus sarnaselt üle-riigilisele mitmekesisuse kokkuleppele eelkõige rahvusvähemustele. Linn on sellise valiku teinud peamiselt põhjusel, et mitte nn. lääne päritoluga immigrantide seas on tööpuudus umbes kolm korda kõrgem ning samuti kukuvad nad kaks korda suurema tõenäosusega koolist välja. Sarnaselt Odensele on ka Kopenhaageni linnal oma mitmekesisuse kokkulepe, kuhu kuulub 600 ettevõtet ning 12 neist kannavad mitmekesisuse saadikute nime, mis tähistab tööandjaid, kes on teinud mitmekesisuse edendamisel reaalseid samme ja soovivad olla teistele eeskujuks. Linn pakub kokkuleppega liitunutele nõustamist ja muid teenuseid, mis peaksid toetama eelkõige rahvusvähemuste palkamist ja nende edenemist töökohal. Kõik Kopenhaageni linna palgal olevad ettevõtluskonsultandid saavad eraldi koolitusi mitmekesisuse ja kaasatuse teemal ning oskavad teemat integreerida oma igapäevasesse nõustamistegevusse.

Nähtut resümeerides

Nagu eespool tõdetud, on mitmekesisuse temaatikaga tegelemisel suur roll Taani kohalikel omavalitsustel. Ühelt poolt soovivad omavalitsused olla atraktiivsed tööandjatele, kuid teisalt peituvad põhjused ka Taani integratsioonipoliitikates. Nimelt kehtib sisserännanutele kohustus läbida 3- aastane integratsiooniprogramm, kuid integratsioonialase tegevuse vastutus lasub suuresti kohalikel omavalitsustel, kes peavad tagama nii elamiskoha, kohanemise kui ka sotsiaaltoetused. Seega on omavalitsused huvitatud, et nende piirkond oleks atraktiivne eelkõige kõrge kvalifikatsiooniga töövõtjatele ning kõigi teiste puhul töötavad omavalitsused aktiivselt, et tööhõive oleks võimalikult kõrge.

Taanis on peagi tulemas ka parlamendivalimised ning paljud ootavad valimisi huvi ja ärevusega. Nimelt, kuigi Taani immigratsiooniseadused on niigi üsna karmid, tahavad parempoolsed poliitikud neid veelgi rangemaks muuta. Taani Rahvapartei, mis on otseselt immigratsiooni vastu, võitis möödunud aastal toimunud Euroopa Parlamendi valimised 27 %-lise toetusega. See aga tähendab, et paljud teisedki parteid on pidanud oma sõnavõtte selles valguses ümber hindama ning mitmekesisust edendavatel organisatsioonidel tuleb ikka ja jälle selgitada, et mitmekesisus ei ole koll ning kõik inimesed, kes täna juba Taanis elavad või sinna lisanduvad, saavad ühiskonda ja tööellu paremini panustada, kui neid koos nende eripäradega aktsepteeritakse.

 

11037283_974638199221319_1830031926645076784_n

 Ühispilt Kieleri töötajatega maja ees, mida renoveeritakse osaliselt elanike abiga. Nimelt on samades majades elavatel töötutel võimalik ehitustöödel vabatahtlikuna kaasa lüüa ja sobivuse korral Kieleris hiljem tööle asuda. Pikaaegsete töötute kaasamine tähendab aga, et objektijuhil peavad lisaks erialaoskustele olema ka oskused inimeste motiveerimiseks. Nii kuuluvadki objektijuhi argipäeva telefonikõned ja kodukülastused, mille eesmärgiks teha inimestele selgeks, et nad on tööle väga oodatud. 

 

 

 

 

 

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#mitmekesisus
Ostukorv